Budgetrecept met veggie variant - Rijst

Rijst met pittige kip of tofu en broccoli
Budget, pittig, makkelijk en goed te variëren

  • 1 blik kokosmelk (400 ml) 
  • 300 gram pandanrijst
  • 2 eetlepels olie
  • 300 gram kipfilet, in blokjes (of tofu)
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 500 gram broccoli, in zeer kleine roosjes
  • 2 eetlepels zoute sojasaus 
  • snufje chilipoeder

Breng de kokosmelk met 200 ml water en wat zout naar smaak aan de kook. Voeg de rijst toe en kook die in 10 minuten gaar (kijk even op de verpakking). Verhit in een wok de olie en bak de kipfilet of de tofu al omscheppend goudbruin. Bak de ui 1 minuut mee en voeg de broccoli toe. Bak de broccoli al omscheppend in 7-8 minuten knapperig gaar. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe. Breng de kipfilet of de tofu met de broccoli op smaak met de sojasaus en de chilipoeder. Schep de rijst in diepe borden en verdeel de kipfilet of de tofu met de broccoli erover. Ook lekker met champignons of varkensvlees in plaats van kip

Budgetrecept - Vis

Viscurry met rijst en groente
Budget, makkelijk,gezond

  • 300 gram rijst  
  • 200 gram peultjes 
  • 1 pak koolvisfilet (400 g, diepvries), ontdooid
  • 3 el zonnebloemolie, 
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 /2 kippenbouillontablet

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwijder de steelaanzet en het puntje van de peultjes. Snijd de koolvis in blokjes en bestrooi met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de vis in ongeveer 4 minuten bruin. Schep de vis uit de pan en houd deze warm op een bord, afgedekt met aluminiumfolie. Bak in het bakvet de gesnipperde ui en de paprika 3 minuten. Voeg de kokosmelk en peultjes toe. Verkruimel het halve bouillontablet erboven en breng aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten sudderen. Warm de koolvis de laatste minuut mee zonder te roeren. Serveer met de rijst. Je kunt de peultjes ook heel goed vervangen door een andere seizoensgroenten.

Vegetarisch budgetrecept

Pasta met aubergine
Budget, snel, makkelijk, gezond

  • 2 aubergines, in plakjes
  • 4 eetlepels olie
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes
  • 350 gram pasta
  • 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 gram)

Bestrooi de plakjes aubergine met zout en laat ze uitlekken in een vergiet. Laat dit 15 minuten staan. Dep dan de aubergine droog met keukenpapier. Verhit 3 eetlepels olie in een hapjespan en bak de aubergine in 5 minuten goudbruin. Schep de tomatenblokjes en de rode peper erbij en laat het samen 10 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met zout. Kook ondertussen de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer de rest van de olie door de ricotta en breng op smaak met peper en zout. Roer de pasta om met de auberginesaus. Verdeel over 4 borden. Schep op elk bord 1 eetlepel ricotta.

Vegetarisch budgetrecept

Linzensalade met feta
Makkelijk, gezond, budget en verrassend lekker.

  • 250 gram blonde linzen 
  • 1.5 liter water
  • 4 tomaten
  • platte peterselie
  • 4 rode uien
  • witte wijnazijn
  • een pakje feta van ongeveer 200 gram

Was de linzen en kook ze ongeveer een kwartier in het water met een beetje zout. Kook de linzen niet te lang, dan worden ze te zacht. Snij de rode uien in dunne ringen en leg ze in een kom in de wijnazijn. Laat dit minimaal 20 minuten weken. Snij de tomaten in stukjes. Hak de peterselie grof. (Verwijder eerst de grotere stelen.) Giet de linzen af als ze klaar zijn. Meng de linzen met de rode ui en giet nog een keer af. Voeg  de tomaat en de peterselie toe. Verbrokkel de feta en doe dit bij het mengsel en je salade is klaar. Dit gerecht is goed te combineren. Het past goed bij zilvervliesrijst en rood vlees. Maar zonder vlees of met kip of varkensvlees smaakt het ook prima.

Vegetarisch budgetrecept

Pittige groenten uit de wok met rijst
Budget, snel en slank.

  • 300 gram witte rijst 
  • 3 eetlepels olie
  • 1 rode paprika, in smalle reepjes
  • 300 gram sperziebonen, schoongemaakt
  • 1 courgette, in plakjes
  • 1 dunne prei, in smalle ringetjes
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 eetlepel sambal badjak

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een wok en voeg de olie toe. Bak de sperziebonen al omscheppend 2 min. op hoog vuur. Doe de reepjes paprika er bij en roerbak het mengsel 2 minuten.  Voeg de courgette toe en roerbak nog 2 minuten. Schep de prei en het citroensap bij de wokgroenten en bak ze nog 1-2 min. al omscheppend mee. Breng de wokgroenten pittig op smaak met de sambal. Schep de rijst in vier diepe borden of kommen en verdeel er de wokgroenten over. Extra lekker met seroendeng ! (Indonesisch mengsel van pinda's en kokos.)