Budgetrecept - Vis

Paprikasalade met ansjovis
Met vis, gezond, budget

  • 3 paprika's,  rood, groen en geel
  • 4 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
    1 zak rucola


Verwarm de ovengrill voor. Leg de paprika's één richel onder de grill en rooster ze 15-20 minuten tot ze rondom geblakerd zijn. (Gebruik eventueel de bakpklaat of de barbecue!) Keer regelmatig. Even laten afkoelen. Doe de paprika's in een afgesloten plastic zak of bakje en laat ze 10-15 minuten staan zodat het vel gemakkelijk los laat. Meng ondertussen in een kom de ansjovisfilets, de knoflook, de kappertjes, de olie en de azijn. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Verwijder bij de paprika's de steeltjes, trek het vel eraf en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in lange dunne repen. Verdeel de rucola over 4 borden en verdeel de repen paprika erover. Besprenkel met de dressing. Lekker met stokbrood of rijst.

Vegetarisch budgetrecept 

Bladerdeegpizza met groente
Makkelijk, voorjaar, budget

  • 8 plakjes bladerdeeg (diepvries), ontdooid
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 courgette, in schuine plakken
  • 4 tomaten, in plakken
  • 1 gele paprika, in ringen
  • 100 gram geraspte kaas

Oven voorverwarmen op 225 ºC. Op de bakplaat de bodem met opstaande rand maken door deegplakjes naast elkaar te leggen en naden goed dicht te drukken. Met een vork enkele gaatjes in het deeg prikken. Deegbodem in de oven 5 minuten voorbakken. Pesto door de crème fraîche roeren en mengsel over de deegbodem uitstrijken. Groenten erover verdelen en bestrooien met zout, peper en geraspte kaas. Plaattaart nog ongeveer 15 minuten in oven goudbruin en gaar bakken. Taart uit de oven nemen en warm serveren. Lekker met soep en/of salade.

Vegetarisch budgetrecept - Soep

Aardappel en pasta soep
Budget, gezond, vegetarisch, goed van te voren te bereiden

  • 500 gram tomaten of anderhalf blik gepelde tomaten, (voeg tomaten uit blik iets later toe)
  • 300 tot 400 gram sperziebonen (vers of diepvries),
  • 4 aardappelen van gemiddelde grootte,
  • 4 tenen knoflook of een paar sjalotten,
  • 200 gram penne pasta,
  • peterselie (vers of diepvries),
  • ongeveer 1 liter water,
  • olijfolie,
  • peper, zout,
  • (verse of gedroogde) basilicum, (dit kun je evt achterwege laten maar het maakt het gerecht wel voller van smaak)

Bereiding: Als verse tomaten gebruikt worden: verwijder de velletjes desgewenst door ze in te kruizen en een paar seconden in kokend water te dompelen. Snijd de tomaten in stukken. Haal de boontjes af, was ze en breek ze. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Pel de knoflooktenen of sjalotten en snijd ze in schijfjes. Knip de peterselie fijn. Doe alle ingredienten in een grote pan en overgiet met water tot alles bedekt is en voeg echt een flinke hoeveelheid olijfolie toe. Laat de soep in een onafgedekte pan zo nu en dan roerend twintig minuten koken. Voeg de pasta toe en de basilicum en laat alles nog zo'n tien minuten koken. Het vocht is dan grotendeels opgenomen. Breng de soep op smaak met (versgemalen) peper en zout. Serveer het gerecht eventueel met brood. Strooi aan tafel royaal geraspte kaas (parmezaanse of Goudse) over de soep.

Vegetarisch budgetrecept

Indiaanse curry met bloemkool
Budget, hartig, vegetarisch

  • 500 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • 2 eetlepels milde currypasta
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 4 tomaten, in stukjes
  • 250 ml tuinkruidenbouillon (van tablet)
  • 4 eieren
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 bakje Griekse yoghurt (150 gram)

Snijd de aardappelen in blokjes. Verwarm in een hapjespan de currypasta. Schep de bloemkool, de aardappelblokjes en de tomaat erdoor en bak 2-3 minuten. Voeg de bouillon toe en laat de curry afgedekt 15-20 minuten. zacht sudderen tot de aardappel en groenten gaar zijn. Kook ondertussen de eieren hard, pel en halveer ze. Leg ze op de curry en warm het geheel nog even door. Rooster het komijnzaad in een steelpan zonder olie of boter tot het gaat geuren. Schep de curry in diepe borden. Serveer de yoghurt in aparte schaaltjes en strooi hierover de komijn. Lekker met pappadums (dunne gefrituurde crackers van linzenbloem).

Vegetarisch budgetrecept

Aardappelsalade met zomergroenten en brie
Budget, zomers, snelle maaltijd

  • 8 tomaten
  • 200 gram brie 
  • 6 eetlepels (zonnebloem)olie
  • 650 gram krieltjes 
  • 1 ui, gesneden
  • 1 groene paprika, gesneden
  • 1 eetlepel Franse mosterd

Tomaatjes wassen. Brie in plakken snijden. In braadpan 3 eetlepels olie verhitten. Krieltjes ca. 12 minuten bakken. Ui en paprika toevoegen en nog 3 minuten omscheppend bakken. Tomaatjes toevoegen en nog 2 minuten bakken. Klop een dressing van de rest van de olie met mosterd, zout en peper naar smaak. Dressing door aardappelmengsel scheppen. Salade over vier borden verdelen en brie erop leggen.